Naar inhoud

Artikel: Wat is verantwoord en duurzaam, nepbont of echt bont?

Wat is verantwoord en duurzaam, nepbont of echt bont?
animal rights

Wat is verantwoord en duurzaam, nepbont of echt bont?

Wanneer je een keuze maakt tussen echt bont en nepbont

De keuze tussen natuurlijk bont en nepbont komt vaak neer op persoonlijke waarden en prioriteiten. Velen die kiezen voor nepbont doen dit vanuit dierenrechtenoverwegingen. Maar is het echt zo simpel? Wat moeten we echt beschermen, en wie zegt dat de productie van natuurlijk bont geen rekening houdt met dieren en hun welzijn?

Wat is belangrijk?

Er bestaat de overtuiging dat natuurlijk bont een bedreiging vormt voor dierenrechten. Daarom kan het zinvol zijn om te onderzoeken of het ethisch is om natuurlijk bont te gebruiken en te dragen. Dit draait uiteindelijk om de vraag wat er nodig is om het gebruik van dierlijke producten ethisch verantwoord te maken.

Uit een studie van de zeehondenindustrie in Canada* blijkt dat de meeste mensen vinden dat het ethisch verantwoord is om de huid van dieren te gebruiken, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan:

Overleving van de soort: Het voortbestaan van de soort mag niet bedreigd worden. Dit gaat over duurzaamheid en het vermijden van het uitputten van hulpbronnen. Diverse maatregelen, zoals regelgeving, zijn ingevoerd om de overleving van soorten te waarborgen. De staat bepaalt welke dieren wanneer mogen worden bejaagd om een gezonde ecologische balans te behouden.

Dierenwelzijn: Onnodige pijn en wreedheid moeten worden vermeden bij het doden van dieren. Dieren zoals konijnen, schapen, koeien en rendieren worden nooit speciaal voor hun bont geslacht. Het bont is een bijproduct van de vleesindustrie. Bij NATURES Collection gebruiken wij alleen schapenvachten van schapen die een vrij leven buiten hebben geleefd.

Hoe zorgen we ervoor dat het dierenwelzijn gewaarborgd wordt in het geval van wilde dieren, zoals bijvoorbeeld de wasbeer? Diverse maatregelen, zoals regelgeving, zijn hiervoor ingevoerd. De staat bepaalt welke dieren wanneer mogen worden bejaagd en jagers moeten aan strenge regels voldoen. In veel landen, waaronder de VS, wordt het vangen van wasberen gereguleerd door strikte wetten en richtlijnen om ervoor te zorgen dat de dieren zo min mogelijk lijden en dat hun populatie op een duurzaam niveau blijft. Deze programma's zijn ontworpen om de ecologische balans te waarborgen en overbevolking te voorkomen, wat kan leiden tot voedseltekorten en ziektes binnen de wasbeerpopulaties. Door deze regulering blijft de wasbeerpopulatie gezond en stabiel, wat ook bijdraagt aan het welzijn van andere diersoorten in het ecosysteem.

Nuttig doel: Het gebruik van dieren moet een belangrijk doel dienen. Veel producten zijn bijproducten van de vleesproductie, waardoor het gebruik ervan bijdraagt aan afvalminimalisatie. Andere dieren worden weggevangen uit de natuur vanwege populatiebeheer of sterven op natuurlijke wijze, en hun huiden worden gebruikt om verspilling tegen te gaan.

NATURES Collection

Bij NATURES Collection geloven we in het belang van duurzaamheid en dierenwelzijn. Natuurlijke materialen, zoals dierlijk bont, zijn biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk. Een goede bontjas kan bijvoorbeeld generaties lang meegaan, in tegenstelling tot synthetische vezels, die niet duurzaam zijn en het milieu belasten.

Natuur als bron van duurzaamheid

In een wereld waar duurzaamheid een hoge prioriteit heeft, speelt de bontindustrie een cruciale rol. Door gebruik te maken van natuurlijke, biologisch afbreekbare materialen, dragen we bij aan de bescherming van onze planeet. Bij NATURES Collection respecteren we de natuur en het ecosysteem, en gebruiken we de hulpbronnen die de natuur ons biedt zonder deze uit te putten. Hierdoor dragen we bij aan de strijd tegen klimaatverandering.

Onze kernwaarde is dat de natuur ons de hulpbronnen geeft die we nodig hebben, zonder de vitale bronnen van de aarde uit te putten. NATURES Collection en de bontindustrie in het algemeen spelen een belangrijke rol in de noodzakelijke strijd tegen klimaatverandering.

Conclusie

De keuze tussen natuurlijk en nepbont draait om wat je belangrijk vindt: dierenrechten of duurzaamheid. Bij NATURES Collection combineren we beide door te zorgen voor hoog dierenwelzijn en het gebruik van duurzame materialen. Zo kunnen we verantwoorde en milieuvriendelijke producten aanbieden. 

Read more

Make summer even better with a sheepskin
garden

Make summer even better with a sheepskin

A sheepskin is a product that is often associated with the cold winter months, where there is a need for extra warmth. The softness and warmth of the sheepskin makes us automatically think, that it...

Meer informatie
Allergy, lanolin and fur
lanolin

Allergy, lanolin and fur

Natural sheepskin is an amazing material. It is all natural and has a wool wax we call lanolin. Lanolin is a wax secreted by the sebaceous glands of wool-bearing animals. It consists of waxy esters...

Meer informatie