Naar inhoud

Artikel: Is schapenvacht brandbaar?

Is schapenvacht brandbaar?

Is schapenvacht brandbaar?

Is een schapenvacht brandbaar? Wij hebben het antwoord voor jou, en het is goed nieuws!

Een schapenvacht is een natuurlijk materiaal met indrukwekkende eigenschappen. Een daarvan is dat het moeilijk ontvlambaar is. Hoedit kan? De vezelstructuur van een schapenvacht maakt het brandwerend. Laten we een zichtbaar voorbeeld geven:

Als je een aansteker aansteekt en vlak in de buurt van de wol houdt, zal de vacht beginnen te krimpen en krullen, maar het zal niet in brand vliegen of blijven branden.

Deze indrukwekkende eigenschap is al jaren geleden ontdekt en heeft geleid tot het gebruik van echt leer in vliegtuigen, op schepen, treinen en bussen, omdat ze moeten voldoen aan brandveiligheidsnormen. Echt leer is vrij duur in vergelijking met nep leer, maar nep leer zal onmiddellijk branden.

Laten we het met wat cijfers verduidelijken: een gelooide schapenvacht is bestand tegen kortdurende blootstelling aan vuur met temperaturen tot 200°C. Dit betekent dat voor een schapenvacht blootstelling aan temperaturen in het bereik van 130-170°C gedurende meerdere minuten geen structurele veranderingen veroorzaakt.

Wat gebeurt er wanneer je een brandende vlam tegen een schapenvacht houdt?

Wanneer de vlam de vacht of huid raakt, zullen de natuurlijke haren of het leer na ongeveer 5 seconden ontbranden. Nep leer of nep bont zal onmiddellijk ontbranden, langzaam branden en uiteindelijk tot as vergaan. Een natuurlijke schapenvacht of leer daarentegen zal langzaam gaan smeulen, lang gloeien en uiteindelijk krimpen.

Een ander voordeel van schapenvachten is dat natuurlijk leer veel veiliger is bij een brand dan de nepvariant, doodat de uitstoot van koolmonoxide anderhalf keer lager is.

Let op met warmte

Laat je schapenvacht niet in een hete auto liggen in de zomer. De vacht kan op een zeer warme zomerdag heet genoeg worden om te beginnen met krimpen. Een plantaardig gelooide schapenvacht begint te krimpen bij 70°C. Een schapenvacht die met chroom-3 is gelooid, begint te krimpen bij temperaturen van 85-110°C.

We hopen dat je genoten hebt van onze informatie over brandwerende schapenvachten. Wij verkopen alleen de allerbeste natuurlijke schapenvachten, met al hun indrukwekkende eigenschappen! Kom langs in onze winkel om ze zelf te zien.

Read more

Hoe was ik mijn schapenvacht?

Hoe was ik mijn schapenvacht?

Heb je twijfels over het wassen van een schapenvacht? Hieronder lees je  alles over het onderhouden en schoonmaken van je zachte schapenvacht. Was je schapenvacht nooit in de wasmachine! We begrijp...

Meer informatie
3 manieren om jouw woonkamer te veranderen

3 manieren om jouw woonkamer te veranderen

Mis je iets in je woonkamer en kun je maar niet ontdekken wat het is? Geen zorgen, wij hebben het antwoord! Om je thuis te voelen is een fijne sfeer is ontzettend belangrijk. Met onze producten van...

Meer informatie