Naar inhoud

Artikel: Wat is hygge?

Wat is hygge?
denmark

Wat is hygge?

Als je ooit naar Denemarken bent geweest of zelfs maar over het land hebt gelezen, ben je waarschijnlijk het woord 'hygge' tegengekomen. Het is een begrip dat de essentie van Deense cultuur en levensstijl perfect samenvat. Maar wat is hygge precies, en hoe verschilt het van de Nederlandse 'gezelligheid'?

Laten we beginnen met gezelligheid, een concept dat diep geworteld is in de Nederlandse cultuur. Gezelligheid draait om sociale samenzijn, warmte, en een aangename sfeer. Of je nu met vrienden in een café zit, een familiediner hebt of gewoon thuis op de bank zit met een goed boek, als het gezellig is, voel je je verbonden en tevreden.

Hoewel hygge en gezelligheid vergelijkbaar lijken, heeft hygge een bredere, diepere betekenis in de Deense context. Hygge gaat niet alleen over sociale samenzijn, maar ook over het creëren van een sfeer van comfort en rust, zowel in gezelschap als alleen. Het is een manier van leven die gericht is op het vinden van vreugde in de kleine, eenvoudige dingen van het leven.

De Essentie van Hygge

Hygge is moeilijk te vertalen, maar het kan worden omschreven als een gevoel van knusheid, welzijn, en tevredenheid. Het gaat om het waarderen van het moment en genieten van de eenvoud. Hier zijn enkele elementen die hygge typeren:

  1. Gezellig interieur: Denk aan zachte dekens en schapenvachten, kaarslicht, en comfortabele zitplaatsen. De inrichting van je huis speelt een grote rol in het creëren van een hygge-sfeer.

  2. Het genieten van de kleine dingen: Hygge draait om genieten van de kleine dingen, zoals een warme kop thee, een goed boek, of een wandeling in de natuur.

  3. Samen zijn: Hoewel hygge ook alleen kan worden ervaren, gaat het vaak om het delen van momenten met geliefden, zonder de druk van grote evenementen of uitbundige feesten.

  4. Comfort en ontspanning: Het gaat om het vinden van rust en comfort, of je nu alleen bent of met anderen. Het draait om het creëren van een thuis- gevoel.

  5. Lief zijn voor jezelf: Hygge is ook nauw verbonden met zelfzorg. Het nemen van tijd voor jezelf, het genieten van rust en stilte, en het zorgen voor je eigen welzijn zijn allemaal belangrijke aspecten van het hygge gevoel.

Hoe krijg je meer hygge in je leven? 

Wil je meer hygge in je leven brengen? Hier zijn enkele tips:

  • Creëer een knusse ruimte: Zorg voor een comfortabele plek in je huis met zachte kussens, warme schapenvachten en steek een kaarsje aan.
  • Geniet van de kleine dingen: Leer genieten van activiteiten zoals koekjes bakken, lezen, of een warme kop thee drinken.
  • Maak tijd vrij voor vrienden en familie: Nodig mensen uit voor een gezellige avond, zonder de druk van een groot diner of feest.
  • Wees aanwezig in het moment: Neem de tijd om te ontspannen en echt te genieten, zonder afleiding.

Conclusie

Hygge is meer dan alleen gezelligheid; het is een manier van leven die draait om comfort, eenvoud, en het waarderen van de kleine momenten. Door hygge te omarmen, kun je een gevoel van welzijn en tevredenheid in je dagelijks leven creëren. Dus, steek die kaarsen aan, kruip onder een warme deken, en geniet van de hygge-momenten die je voor jezelf kunt creëren. 

fur throw

Ontdek Naturescollection.nl - Waar de Nederlandse gezelligheid en Deense Hygge samenkomen

Read more

How do we treat Danish mink?

How do we treat Danish mink?

The Danish mink farmers make the best mink skins in the entire world and they are also the leading contributors in the business when it comes to animal welfare. The many actions that are made to en...

Meer informatie
Our jacket guide. Because we know it’s hard to choose.
fur

Our jacket guide. Because we know it’s hard to choose.

When you buy a fur jacket it is like an investment, because you can be sure, that you will have this jacket for a very long time. This is why it is so important to choose the right one. We have mad...

Meer informatie